2013. május 21., kedd

La Rochelle - Masters VB 3. nap


       A mai nap már a vitorlázásról szólt.  Reggel 10-kor Bőrtok az áramlásokat mesélte el. Olyan mintha valakinek azt mesélnék, hogy a ködben merre menjen…11-kor „skipper meeting”, a fontos kérdések átbeszélve. Öltözés, melegen ajánlott. Imre is beruházott nagy rábeszélésre, Hozott egy kiülőt meg valami felsőt…felkészült. 12.30-kor vízen az első eresztés. Hogy ne legyen akkora tülekedés, először a sárga csoport száll vízre, majd a kék. Nézem, hogy a parton kis kerítésekkel elválasztott területeken szépen beosztják szám szerint a sólya kocsikat, hátha könnyű lesz visszafele megtalálni, gondolom én.  Délután 14.00-ra írták ki a futamot, be is lett tartva. 15 csomós szél 20 csomós befújások, szitáló esőben. Az első csoportban az első rajt elmegy, meglepődöm, ez az egy futamban  142 hajónál nem természetes. A zsűrinél rajtolok, jól bezárnak de kifordulás, igazítás és ott vagyok az elejében…ha az a fránya áramlás a krajc bójánál a bal oldalról nem tolna be mindenkit elém. Így lesz valaki 10-ből 70.-ik. A „bőszél” jó játék, nagy hullámok, „szörpölök”. Azért felmerült bennem, a tegnapi 30 csomósban már nem lennék ennyire magabiztos. A második krajcot már okosabban húzom, én is használom az áramlást, kicsit előbbre kerülök. A baloldalt húzom, a bójára meg korán fordulok, kb. 100m-t sodor hozzá az áramlás, jól számoltam. A vége 57. Luka Cicareli mögöttem, kicsit megnyugodom…még ilyen nem volt. Medve valahol előttem végez, nem tudtam közel kerülni hozzá, megy mint a mérgezett egér, de kiderül, hogy korai rajtos. Imre, Csaba a kék csoportban…a Csaba 72. , Imre borulás nélkül megússza. Borulásból azért látok gazdagon...

R.Daves képei. Thanks!
A második futamot kicsit elforduló szélben 4.-re sikerül elrajtoltatni. Ebből nekem kettő jó, egy nagyon rossz és egy rossz. Kár, hogy a rossz jutott a fekete lobogós utolsó rajtra. A mezőny azért nem ennyire fegyelmezetlen. Az áramlás tolja a hajókat ki a vonalon, Sikerül aztán tisztázni magam, az áramlást már tudatosan használom, jövök előre. A vége 37. ebben azért benne, hogy előlem kizártak néhány korai rajtost. Medve kicsit elveszve a mezőnyben, de kiderül, megint korai volt a rajtja.
Csaba belekeveredik egy borulás miatti csatába, eldobva 20 helyet. Imre most javít.
Kifele vágtatás beerősödő szélben, de ott már kit érdekel. A parton a franciák várnak minket, a kocsik helyett. Intézkednek tesznek vesznek, majd magam megyek a kocsiért 10 perc után, kihúzom a meredek nyálkás sólyán. Egy idősebb versenyző nagyot esik, később a mentő viszi el. Aztán még segítek egy angolnak sólya kocsi keresésben, és a hajó felrángatásban. Alig várom a forró fürdőt. Ha most megkérdeznék mi volt a mai nap csúcspontja, a kád melegvíz nagyon esélyes lenne.
A parton (fedett) buli,  pasta-pasta, még dumálunk, melegedünk, pakolunk. A melegedésről még annyit, egy nagy nyitott kandalló önti a meleget a klubház közepén, ügyes. A végén, már „megszüttyedve” érezi csak az ember milyen kemény sportot is választott.
Holnap megint 14.00 a rajt. 15-17 csomó és eső továbbra is várható. A szél maradhat, de a felhő kérdésében nem lehetne kicsit hibázni?

Eredmények


BZ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése