2012. január 3., kedd

Szilveszteri fogadalomhoz...

Az új év fogadalmait mielőtt megtennéd, Dr. Payr Egon FinnMaster barátunk gondolatait szívesen ajánlom. A cikk eredetije a http://www.balatonfurediallatorvos.hu/?%CDr%C1saim,32 címen található, kicsit önkényesen rövidítettem. /BZ/


“Drága doktor úr!
Mottó: ”Időd meg pénzed arra van, amire igazán akarod”
Manapság mindenki rohan.
Az alkoholista a kocsmába, a nyugdíjas a busz után, a vállalkozó típusú ember a pénz után. Meggyötört arccal próbálja behozni: „ha kimarad, lemarad”… az életből.
Két tévénézés között „tisztára mosott aggyal” vágyik valamire, amit a média sulykolta világunkban eladdig eszébe sem jutott volna megszerezni, de most már soha, senki nem veheti el Tőle…(majd eldobjuk magunktól, amikor egy „sokkal jobb” kecsegtet) Vágyaink tárgyiasulnak.
A magyar férfi lakosság átlagos várható élettartama 64-65 év, a nőké 75-76 év.
A fejlett nyugati világban ez jó 10 %-kall magasabb.
Tán a magyar spermium, illetve a petesejt minőségében rejlene az ennyivel rövidebb ideig tartó életképesség a gazdagabb külföldi országok adataival összevetve?
A „gyártástechnológiát” górcső alá véve ott sem készül más eljárással a jövendő Élet.
Érdekes módon, más kulturális és gazdasági környezetbe helyezve a magyar ember is képes általában produkálni a hosszabb élettartamot.
Az egészséget kapjuk. - Ajándék.
Amíg van – magától értetődő dolog – nem törődünk vele, ingyen van.
És aztán?
Lakást vehetsz –otthont nem. Gyógyszert vehetsz – egészséget nem.
Azért valamit tenni is kell.
A Tiszántúli aprófalvakban családoknál/párkapcsolatokban élőknél végzett szociológiai kutakodás során (Szilágyi Gyula, 2001.) a megkérdezett 36 nő közül „csak” 7-nek volt hiányos az első fogazata, szemben a férfi partnereknél ez a szám 21 esetben takart elhanyagoltságot. ”Ha elmennék az orvoshoz, lehetne új fogam, de akkor a sok jó pénz meg oda. Új gumi kell a traktorra, meg motor a darálóba. Nem a fogaimmal fogok ősszel szántani. Aztán meg erre a kis időre már minek?”
 Ez a szemlélet odáig harapózott, hogy a megelőzésben kételkedők tüdőszűrésre sem mennek el, pedig a népegészségügyi program.
Az orvosok javasolják a magas vérnyomás, cukorbaj, vesebetegségek megelőzésére naponta 1, 5 liter víz elfogyasztását. Messze van a csap? Sokba kerül?
 Átlagos pakli cigaretta 400 Ft. Éves szinten naponta 1 dobozzal számolva ez 146 000 Ft! Sör-bor-pálinka számításokat ki-ki maga házi feladatként elvégezheti elemi matematikai tudás birtokában…
Az egyre inkább kulturális örökségnek tűnő magatartásminták az „átkosból” származó „2 forintos” gyógyszer és „ingyenes orvosi ellátás” következményeként az egészség, mint kincs, leértékelődött: A fizikai munkás anyagi boldogulása érdekében az izületeit, a szellemi dolgozó az érfalait áldozza. És amikor már nagy a baj, csak akkor fordulnak kényszerítő körülményekre hivatkozva az orvoshoz.
A szemléletváltás azt hiszem nagyon lassan fog végbemenni.
Az emberi természetből fakad, hogy a szükségleteire mindenki sajnálja a pénzt, a vágyai teljesítésére könnyebben áldoz. Érdekes módon még senki nem jött ki a fogorvostól diadalittas arccal egy fogtömés után, de egy jól sikerült, szépen csillogó fogpótlás széles mosolyt fakaszt, bár jóval többe került…(mert ugye újra szép vagyok!)
Tehát a dolog nem pénz kérdése elsősorban, hanem a megközelítés mikéntje.”
“A törődést meghálálja az élet.
Belőled is csak egy van!
Ennek szellemében kellene áttekintenünk, hogy mi a fontos valójában?”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése